miercuri, 12 iulie 2017

Cumparaturi cu copil

Cumpărături cu Copil



                Scena rămâne memorabilă- o doamnă plină de viaţă, actriţă celebră, 65-70, care cântă un fel de îndemn americănesc pentru oaspeţi, la o petrecere; ei  privesc îngăduitor şi uşor amuzaţi.
                Deodată, de pe pian, picioarele ei în pantofi roşii- amintesc de cei fermecaţi ai...care te duc, la o bătaie din călcâie, unde vrei- execută un echer decent şi atunci adevărata lume, cea în care Alice conversează cu zâmbetul pisicii nevăzute în timp ce Pălărierul nebun trece în goană, se deschide: un furou negru şi o linie fină de lenjerie intimă roşie învie feţele spectatorilor şi schimbă percepţia. Viaţa ei e peste tot, peste tot. Umple. Sufocă.
               În acelaşi timp, copilul spune că are gust de Cola.
               Da, şi că nu îi plac cele cu căpşuni.
               Ochii imenşi sub breton- căci nu îţi dai seama dacă are şi cap, corp,  fiinţă privesc cu concentrare în ochii ei. Totul este o faţă, serioasă,  egală cu rotundul căprui, imens- un singur ochi pe obrazul îngust, trasat pe contur cu o pensulă fină.  
                Nimic din ce face nu pare superficial, viata îi e la fel de puternică şi clară, pulsează ca şi lenjeria roşie a divei, una cântă, cealaltă smulge cutia de lapte Zuzu, o duce înapoi, mai înhaţă una, citeşte din zbor eticheta sau numai întreabă ceva, se roteşte, aduce alt pachet/fruct/plastice transparente, sticluţe/recipiente/ pungi şi pachete. Smulge.Înşfacă. Trăieşte cu ardoare. Ia în serios.
                   Când căutase în urmă cu câteva săptămâni definiţia ”bucuriei” şi se întrebase cum de acest termen mai poate face parte din limbajul cuiva- în prezentul verbal în care ”fericire”,  ”determinare”, ”implicare” şi alte asemenea terminologii preţioase sunt ronţăite şi scuipate mai des decât apa cu care îţi clăteşti dinţii- nu se gândise că într-o zi de luni, pe seară, bucuria va face piruete sub neonele imense din supermarket. Începuse să suporte încet-încet, ca pe necesitate odioasă cumpărăturile ca actiune, mai puţin însă  locul în care expunerea e totală- poţi să dai peste orice realitate, peste orice fiinţă, trebuie să faci un minim de conversaţie, să alegi, să consulţi liste, măcar mentale, să fugi repede, eficient, să prinzi o casă mai libera, să nu uiţi lucrurile pe care în alt loc le cumperi –Oh, God!- atât de scump încât traversarea parcării în seara vântoasă merită, într-un fel- corvoada. Şi apoi să cauţi prin buzunare şi poşetă, să dai, să apuci restul, să urmăreşt, daa ai nervi, enumerarea de pe bon, să aşezi în plasă,  în plase, în alte plase, în plasa suplimentară, în plasa vietii,  să eviţi surprizele, să...
            Seara de luni, compromisă de frig şi burniţa fină, de oboseala nopţilor în care dansase întruna, în rotiri cam abulice prin colţuri, în lumile altora, lumi străine în care ei găteau, se întâlneau şi petreceau ca în vremurile studenţiei, îşi împărtăşeau, de fapt- nu promitea nimic roz...de fapt, cine  aşteaptă ceva la începutul săptămânii, sâmbăta la ora 4 sau, eventual, vineri la prânz? Aşa că ziua curgea leşioasă sau leşinată spre ora cititului de noapte bună, când spălarea creierului se face total, sub becul anemic al lămpii de birou cu care încerca să suplinească aplica defectă din perete. După sărbători oamenii care au petrecut sunt un pic altfel, să zicem ruşinaţi de vorbele, de apucările din braţele noptii, de gesturile de respingere sau de un sărut furat pe întuneric, la fereastră- da, fusese un fel de dolce vita de câteva ore, ore indiferente la ce va fi, dacă va fi ceva. Nu, voia să spună Bella vita, filmele astea italiene sunt toate cu dolce, cu bella, cu bellleza, sunt cu conversaţii lungi şi intelectuali blazaţi, femei  cu buze frumos conturate şi unele cu piscine pe tavan.                 
                 Între rafturile cu colţuri tăioase, între milioanele de culori lucioase şi reci, deasupra mozaicului rezistent şi sub frigul raionului cu congelate, copilul nu era purtat pe umeri de tatăl său cu picioare lungi şi zâmbet fin, reuşea să încălzească scena. În răceala primei zile de lucru din ianuarie, atât de anodină încât nu ştim dacă e luni la amiază sau joi pe la ora 20, un fel de rază cu ochi mari, care îţi străluceşte mai întâi pe cadranul ceasului, apoi  aprinde lumea într-o reflecţie fierbinte se furişase de pe bancheta din spate a autotursimului şi le intrase în buzunare.
                  - Şi am şi bani, zice, şi scoate cu gestul incredibil al celor pentru care banii sunt o marfă, nu un ţel, un pumn de hârtii, ca un pumn de cireşe şi mai zice:
                  - Trebuie să îmi iau şi Lolipop. Am voie o dată pe an, şi azi am voie.
                   Ei i se pare incredibil- faza îi aminteşte de un banc în care cineva era fericit că face un lucru odată. rar,  şi la sfârşit se râde de poantă cam mânzeşte, fiindcă mulţi se regăsesc în ea, dar copilul era serios, nu avea voie decât o acadea şi ea nimerise să fie acolo când urma să cumpere-ACADEAUA.
                   Căţărat în cărucior, pe o latură, copilul continuă să coboare ici, să iasă din cadrul vizuala şi să se întoarcă cu alte şi alte lucruri despre care ştie că are voie să le adune, că sunt sănătoase, bune de mâncat şi permisive parental. Biscuiţii Bell vita încă nu îi făcuseră cu ochiul, însă patru pere mari cu coaja ca pielea elefantului bătrân de pe blogul lui Vakulovski,  adică avocado, poposeau în colţul zdrăngănitor al coşului pe roţi.
                -... şi cu iaurt şi cu ceapă verde, şi poţi să îl mănânci aşa, şi cu iaurt, da, şi dacă vrei, cu ...zicea ceva, zicea ceva întruna despre gustul de avocado şi explica cu un glas puternic, uitându-se în sus. Era o ameţeală generală, o putere care ţinea lucrurile la locul lor şi care nu lăsa starea să iasă, ca altădată, dintre borcanele de roşii conservate ” Passata Rustica”  sau dintre pungile cu cereale...odată ieşise dintre sticlele de Cola şi pentru că nu prea se mai cumpără ce nu e ecologic şi nociv pentru alimentaţie şi inimă, nimeni  nu era prin preajmă- cutia cu suc de tomate salvase situaţia. Iar acum- nimic.
                 Apoi Copilul alege spaghete nr.1 şi păzeşte coşul până când adulţii caută sticlele cu sos.
                 Zice:
                 - Încolo sunt,  şi întinde mâne subţire exact înspre culoarul aferent.
                 Ea nu îşi aminteşte cum era îmbrăcată, era dar o fetiţă. Cumva însă nu conta. Ochii mari plutesc de colo, colo, vorbesc, miros şi pipăie, aleg şi privesc atât de grav înspre lume, încât simte ca pe crpatr s din povestire sunetul glasului mic când o strigă pe nume.
                  - Hei, suntem aici.
                 Îşi aminteste o poveste care se numea ”Inimă rece”- un uriaş îşi lăsase, în viziunea lui Etta Hoffman,  inima într-o peşteră şi când aceasta a început să se sufoce, moare şi el, fără să ştie că acolo, departe, cineva o strânge în pumn. Fusese o carte de poveşti, cu poze colorate şi cu mistere, un fel de thriller pentru copii, o carte albastră foarte groasă, pe care o împumuta regulat de la biblioteca şcolii şi care, recitită, devenea şi mai misterioasă, era şi Muc cel mic în ea, cu mirosul de tarhon şi gâsca iubită, şi piraţii care tăiau mâna hoţului şi fete cu văluri pe faţă, dar cu buricul gol care aşteptau în peşteri, erau de toate, şi era şi inima aceea, şi o spaimă în fiecare pagina.  Toate personajele desenate semănau între ele- aveau pe fiecare obraz trei pistrui care străluceau ca şi cei de pe feţişoara Copilului.
               Aici însă, în magazin, fiecare cumpărătură era aranjată  una lângă alta, fiecare avea locul ei pe raft, fiecare îşi cunoştea povestea dinainte. Aşa că ar fi vrut ca ei doi- copil şi părinte, să aibă grijă şi de ea, şi, întrun fel,  în chiar felul în care alimentele se aranjau în cărucior, era chiar aşa- ale noastre, ale tale.
              - Mai trebuie o sacoşă, ia o banană. Şi uite un biscuit, un Belle vita  start, plus ouă mici, de prepeliţă, şi carne pentru spagehte.
                     - Ştii, şunca ambalată nu e sănătoasă, mai zice, şi se uită iar în sus, fix în ochii ei de adult, să vadă ce răspunde.
                      - Ştiu, dar ne grăbim,  şi fac o excepţie, doar azi.
                       Căci e după un fel de emoţie provocată de o întâlnire cu nişte cunoscuţi care, curioşi, privesc Copilul. I se părea că joacă un rol, că i se va cere să se sărute cu femeie sau să facă un lucru ruşinos, să spună ceva în care nu crede sau să se dezbrace întrun loc pe care nu îl crede potrivit. Dar nu, nu e nici un pericol, pungile galbene cu mâncare pentru pisici nu sar în capul ei şi nici nu o prind de gât sulurile de hârtie imprimată cu floricele.
                      - Să luăm brânză, multă brânză, să supunem brânza.
                        Din când în când glasul mic fuge iar înspre alte coridoare, aduce şi duce, cară şi smulge, se întinde şi pune la loc, un du-te vino netezeşte seara şi dă aparenţă de normalitate acestei întâmplări. I se pare că poate să mai aştepte cu comanda clopotului de sticlă, că încă poate respira normal, chiar şi în aceste prăvălii imense, că deşi cele din urmă petale sunt gata de scuturat parcă şi le-ar mai păstra niţel, cât să guste din avocado-ul cu iaurt. Îi trebuie însă clopotul de sticlă ca să păstreze bucuria, să ia porţii mici din amintire şi să audă cum o strigă pe nume la raionul de fructe. Copilul purta o perucă albastră când îî apăruse şi apoi avusese sub ochi, toată noaptea, portretul lui în care părul îi zbura în sus, întrun fel de cască fermecată. Susţinută de ochii rotunzi, chemau în minte cele două litere- t şi z din opera lui Tonitza.
                      Şi acum- iata- erau împreună, două fiinţe total necunoscute care, întrun gest atât de intim, îşi expunea fiecare ce urma să mănânce la masa de seară, la micul dejun sub cerul roz şi cine mai ştie când, întro bucurie comună despre care uitase demult că mai există. De obicei cerea să probeze ultima creaţie de la raionul cu parfumuri de firmă ca să treacă mai uşor peste corvoadă, dar în seara aceea aroma şuncii feliate îi plutea după urechi şi fără şa fi atins sticluţe sofisticate cu preţuri intangibile.
                     - Da, are gust de Cola, se aude din faţa casieriei, deja cu beţişorul de plastic iţindu-se enigmatic. Şi:
                     - Păi e bună...
                     - Şi nu ţi face limba albastră?
                     - Nu, dar data viitoare o să mai încerc una.
                     - Păi...încă nu le ştii pe toate?
                - Nu, mai e cu mere şi cu lămâie...da nu îmi place cu căpşuni.
......................................................................................................................
                  Micul prinţ iubea roza de sub clopotul de sticlă.
                  Copilul iubea brânza.
                  Ochii Copilului făceau cumpărături.
                   Bucuria se numea ”La dolce vita” şi cânta, în furou şi lenjerie roşie.
                   Totul avea gust de Cola.


  6 ian. 2014

Pentru Anais
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce ai sa te faci cand ii fii mare? Tot nepot la bunici ai sa ramai?

Scriitorul cu familia In casa bunicilor Ionel Teodoreanau era trimis iarna, cand ceilalti copii erau raciti. Aici cuvantul cheie ...